Udělejte radost modelem vozů značky Tatra


Říká vám něco jméno Karel Loprais? Byla to legenda známá po celém světě a je nesmazatelně spojována se značkou vozidel Tatra. Karel Loprais s Tatrovkou 815 vítězil v závodech Rallie Paris-Dakkar mnoho let a proslavil Československo na poli techniky podobně, jako jeho předchůdci Hanzelka a Zikmund po druhé světové válce, kteří po světě cestovali s vozem Tatra 87 a o jejich jízdě se dozvídali lidé i mimo Evropu. Tatrovka patří k nejznámějším značkám výrobců automobilů a když toto jméno vyslovíte, budete mít zvláštní pocit hrdosti na československé konstruktéry a mechaniky, kteří již před mnoha lety usilovně pracovali, aby zlepšili život lidem této planety.

dívčí nohy z auta

My se dnes již na silnicích nesetkáme ani s Karlem Lopraisem, ani s panem Zikmundem či panem Hanzelkou, to ale neznamená, že bychom si nemohli vozy Tatra připomínat alespoň v podobě modelů aut Mac model. A nemusí to být jen tyto dva typy vozidel, můžete se pokochat například Tatrou 613 městské policie v Praze 3, anebo papalášskými vozidly Tatra 613 v černé barvě. Tatra 613 se na silnicích objevovala i v podobě sanitního vozu.

auto Tatra

Z tatrovek by se vám mohla zalíbit i Tatra 600 známá jako Tatraplán, anebo Tatra 57 z roku 1932 pod přezdívkou Hadimrška. Tatrovky se využívaly i jako vojenská technika, takže například Tatra 805 provázela mnoho vojáků základní služby a Tatra 148 se zas často objevovala nejen na vojenských stavbách jako sklápěč, ale i jako vozidlo pro stavební účely v civilním sektoru. A konečně chcete-li se pobavit filmem „Jáchyme hoď ho do stroje“, spatříte na konci filmu vůz Tatra 603, který byl přidělen Luďkovi Sobotovi jako odměna a satisfakce za vadnou elektronku E13 z podniku Katoda Olomouc, která mu mohla způsobit chybami v kondiciogramu nemalé životní potíže. Jak vidíte, Tatrovka k našemu životu patřila mnoho let a bude patřit i nadále.


Podobné příspěvky